Pentru o experiență mai bună, vă rugăm să schimbați browser-ul la CHROME, FIREFOX, OPERA sau Internet Explorer.
BENEFCIILE CEAIURILOR ECOLOGICE ASUPRA SANATATII

BENEFCIILE CEAIURILOR ECOLOGICE ASUPRA SANATATII

ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE ECOLOGICE

 

Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana curata, mai potrivita metabolismului uman.Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole si produse alimentare proaspete si autentice, prin procese create sa respecte natura si sistemele acesteia. Ceaiurile ecologice sunt obtinute din plante ecologice ce provin din culturi realizate conform normelor agriculturii ecologice. Terenul pe care se cultiva plantele este supus unui plan de conversie. Semintele folosite sunt certificate ca provenind de la plante ecologice din agricultura ecologica, unde este exclusa utilizarea produselor chimice de sinteza, iar culturile ecologice au fost certificate de organisme acreditate.

Agricultura ecologica isi are radacinile in anumite valori care reflecta fidel realitatile ecologice si sociale.

Alimentele ecologice ofera o varietate de avantaje. Unele studii arata ca acestea au un continut mai ridicat de antioxidanti decat cele care sunt crescute in mod conventional, In plus, persoanele care au alergii la unele produse alimentare, chimicale sau conservanti, au constatat faptul ca simtomele lor s-au diminuat sau chiar au disparut atunci cand au consumat doar hrana organica.

Top 10 tari din Europa cu cea mai mare piata pentru produse ecologice

Olanda, Suedia, Danemarca, Spania, Austria, Elvetia, Italia, Anglia, Franta, Germania.

 

Cum recunoastem un produs alimentar ecologic certificat?

 

In scopul identificarii de catre consumator a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie si procesare ecologica, etichetarea produselor alimentare ecologice trebuie sa contina urmatoarele elemente

  • denumirea produsului alimentar
  • lista ingredientelor
  • orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanta sau dintr-un produs care provoaca alergii sau intoleranta,utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modificata
  • cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente
  • cantitatea neta de produs alimentar
  • data durabilitatii minimale sau data limita de consum
  • conditiile speciale de pastrare si conditiile de utilizare
  • numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar
  • tara de origine sau locul de provenienta
  • instructiuni de utilizare
  • pentru bauturi care contin mai mult de 1,2% de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita
  • o declaratie nutritionala

Suplimentar etichetarea trebuie sa mai contina obligatoriu, urmatoarele elemente

  • numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare
  • Sigla Comunitatii in cazul produselor alimentare preambalate
  • in cazul in care se utilizeaza sigla Comunitatii, o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla , sub una dintre urmatoarele norme, dupa cum este cazul
  • Agricultura UE, atunci cand materia prima agricola a fost cultivata din UE
  • Agricultura non-UE, atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in alte tari terte
  • Agricultura UE/non/UE, atunci cand o parte din materia agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte
  • Indicatia UE sau non -UE poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv.
  • Utilizarea Siglei comunitare mentionata mai sus, precum si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola sunt optionale pentru produsele importate din tari terte-sigla „ae
  • Sigla ”ae”- un instrument nou de promovare a produselor ecologice
  • Sigla „ae” este proprietatea M.A.P.D.R.- autoritatea responsabila pentru inspectie si certificare acreditat de M.A.P.D.R, in conformitate cu legisltia nationala.
  • Sigla „ae” se aplica ,dupa caz, pe produs, pe etichetele si ambalajele agroalimentare ecologice, obtinute in Romania sau importate.

Consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logo-ul comunitar pot avea increderea ca:

 

 

  • cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica;
  • produsul respecta regulile de productie ecologica.

In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Top Aplicatie Android
Aplicatie Android